Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката и композиторка Лора Ал-Ахмад - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Лора Ал-Ахмад

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. След преброяването на гласовете предстои и подготовка на церемонията по награждаването.

Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Шеста в поредицата по азбучен ред е пианистката и композиторка Лора Ал-Ахмад. Отговорите й можете да чуете в звуковия файл.

***

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман.

През месец май 2019 г. пианистката изнесе рецитал в "Карнеги хол "- Ню Йорк, в рамките на концертната поредица "Музикални съкровища от България", а през октомври взе участие и в откриването на „Българските концертни вечери в Ню Йорк“, заедно с други уважавани български и американски музиканти.

Пиесата на Лора Ал-Ахмад "Две сказки" за соло флейта, посветена на първия флейтист на Чикагския симфоничен оркестър Стефан Рагнар Хоскулдсън, вече е официално издадена в САЩ, а през пролетта на 2020 г. победи в конкурса за новоиздадени творби на Американската флейтова асоциация – най-голямата подобна организация в света.

През септември 2020 г. Лора организира в София интердисциплинарния концерт “21 грама музика за 21 грама надежда” с благотворителна цел. Средствата, набрани от продажбата на билети, са предоставени за подпомагане на деца, лишени от родителска грижа.

През месец октомври 2020 г., по време на откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк, се състоя премиерата на творбата “Mutual” за цигулка и пиано, в изпълнение на бележитите български музиканти Георги Вълчев и Лора Чекоратова, на които Лора Ал-Ахмад я посвещава. През февруари 2021 г. беше и онлайн концертът под надслов “Камерна музика от млади жени композитори”, който Лора организира в рамките на същия фестивал.

Чуйте в звуковия файл как Лора Ал-Ахмад отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна