Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Не е потвърдена връзката между ваксината на "АстраЗенека" и случаите на тромбоза

Световна здравна организация

Подкомисията на Глобалния консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините заяви, че причинно-следствената връзка между ваксината на "АстраЗенека" и появата на кръвни съсиреци с ниски тромбоцити се счита за правдоподобна, но не е потвърдена.

Според комисията, са необходими още специализирани проучвания, за да се изясни напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори. 

По-рано Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата заключи, че е възможна връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с „АстраЗенека“, но определи тези случаи като „редки странични ефекти“. 

От агенцията отново подчертаха, че плюсовете от поставянето на ваксината значително надвишават рисковете. 

Комисията на СЗО съобщава, че е разгледала доклади за редките случаи на образуване на съсиреци след ваксинация с препарата, информацията от Европейската агенция по лекарствата, Агенцията за регулиране на лекарствата на Обединеното кралство и други държави-членки.

От комисията на СЗО отбелязват, че тези случаи са много редки при почти 200 милиона души, получили ваксината „АстраЗенека“ по целия свят. 

Тези редки нежелани събития след имунизация трябва да бъдат оценени спрямо риска от смърт от Covid-19, отбелязват още от комисията и посочват, че от заболяването до момента са починали 2 милиона и 860 хиляди души. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна