Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СЕМ прие годишния отчет на генералния директор на БНР

| обновено на 08.04.21 в 18:35
Снимка: Ани Петрова, БНР

С четири гласа "за" и един "въздържал се" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на Българското национално радио за 2020 г.

При обсъждането от медийния регулатор подчертаха, че в Националното радио се чува гласът на обществото, че БНР изпълнява обществената си мисия и спазва законовото изискване за плурализъм на гледните точки.

Генералният директор Андон Балтаков подчерта, че през трудната пандемична изминала година общественото радио е постигнало финансова стабилност и е развило програмното си съдържание:

"Основно предизвикателство през 2020 година за БНР беше финансовата стабилизация. Започнахме годината с дефицит от 5,5 милиона лева. За щастие приключихме 2020 година с над 300 хиляди лева излишък плюс факта, че нямахме никакви задължения към доставчици на стоки или услуги към БНР, така че от гледна точка на финансовото ни състояние съм изключително доволен и посрещам бъдещето със сигурност", посочи генералният директор на Националното радио.

"Достигаме пълна палитра от аудитория благодарение на разнообразно програмно съдържание и кохезията между ефирните програми и дигиталните платформи", каза още Андон Балтаков.

Той акцентира и върху трансформацията на работния процес и начина, по който се заплаща трудът в БНР:

"Години наред заплащането в БНР не е било на необходимото ниво, оценка на труда не е имало, но сега стъпка по стъпка възстановяваме една видима неправда".

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева обясни защо подкрепя представения от генералния директор на БНР отчет:

"Радиото сте отличници по всички наши мониторинги - и за лицензиите, и за плурализъм. Действително аудиторията ви расте, действително се вижда как медията се променя и влиза в цифровото време вече".

В доклада се подчертава, че въпреки неочакваните управленски, финансови и здравни катаклизми през изминалата година оперативният ръководен екип на радиото започна да реализира реформи във всяко едно от организационните направления - програма, администрация, технология и работна среда, които допринесоха за затвърждаването на БНР като определящ фактор в българското медийно поле.

Сред акцентите в документа е, че в цифровото пространство общественото радио предлага оригинални разработки.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.