Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без чествания у нас на Международния ден на ромите заради Covid-19

| обновено на 08.04.21 в 14:49
Снимка: БНР, архив

Днес е Международен ден на ромите, но у нас няма да има чествания заради епидемичната обстановка.

На 8 април преди 50 години в Лондон се провежда първият световен ромски конгрес и е поставено началото на световното движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Тогава се учредяват ромското знаме и химна на ромите. През 1992 г. по предложение на Световната ромска организация ООН обявява 8 април за Международен ден на ромите. 

У нас в условията на извънредна епидемична обстановка представители на ромски организации се обръщат към Столичната община и към Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси за съдействие за отбелязване на датата с чествания, съобразени с пандемията. Подкрепа за организацията на мероприятията обаче липсва, а така според Христо Христов от инициативния комитет за отбелязване на 50-ия Световен ден на ромите страната ни остава единствената, която няма да отбележи официално деня.  

„Има ромски въпроси, които не са разрешени. Ромите не участват нито в изпълнителната власт, нито във висшата администрация, няма ги в парламента. Без ромите е нелепо да се решават въпроси на ромите“. 

През последните 30 години ромите са изключени от обществено-политическия живот на страната, разказва Васил Михайлов. Проблемите на ромската общност у нас се увеличават заради липсата на политическа воля за решаването им, която се свежда единствено до обещания по време на избори. 

Проблемите на ромския етнос не могат да се решават без тяхното участие, казва Йордан Благоев и признава, че много от неправителствените организации, работещи за ромското включване през годините, са недобросъвестни.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.