Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър одобри план за помощ на малкия бизнес

3
Новата субсидия ще подпомага създаването и дейността на традиционни занаятчийски работилници
Снимка: Бранислава Бобанац

Правителството на Кипър одобри план за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на малкия бизнес в различни традиционни производства, сред които лозарството и винопроизводството.

Новата държавна субсидия ще подпомага създаването и дейността на традиционни занаятчийски работилници и малки семейни предприятия в планинските и селските райони на Кипър.

Целта е да се стимулира туризмът, като се популяризира и обогати предлаганият на острова туристически продукт, а също да се насърчи еко- и агротуризмът.

В отворените за посещения по новата програма цехове и работилници кипърски и чуждестранни посетители ще имат възможност да наблюдават на живо изработването от местни занаятчии на типичните кипърски грънчарски изделия, плетени кошници, бродерии и текстил.

Гостите ще се запознаят отблизо и с приготвянето на традиционни продукти като сиренето халуми, хлебни и сладкарски изделия, вино.

Туристите ще могат да се включат и в безплатни семинари по кипърска гастрономия, провеждани от членове на Кипърската асоциация на готвачите.

Лицензирани екскурзоводи ще водят безплатни обиколки за гостите в тези райони.

Най-успешните експериментални проекти ще бъдат включени в туристическия маршрут за „автентични преживявания”, който Министерството на туризма се подготвя да стартира наесен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна