Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)работещ ли е контролът на пътници в столичния обществен транспорт

Снимка: Спаси София

Заради бездействието на ЦГМ (Центъра за градска мобилност) всички с данъците си плащаме за гратисчиите в градския транспорт. Контролът в градския транспорт на София е неефективен и на загуба. Това съобщиха от „Спаси София“.

Данните за годината преди пандемията (2019), показват:

  • 207 контрольори са съставили едва 20 368 акта за годината - по половин акт на работен ден;

  • Събраните глоби са по 18 лв. на работен ден на контрольор;

  • Работните цели за контрольорите са смешни - по 100 контролирани карти за цял работен ден. Това се постига само с проверяването на един-единствен трамвай или автобус.

  • Разходите за заплати за контрольорите са около 2,4 млн. лв., докато приходите от глобите са над два пъти по-малко - 0,9 млн. лв. за годината. Загубата е 1,5 млн. лв.

„Данните показват един неработещ контрол на градския транспорт в София. Контрольорите не са достатъчно мотивирани да откриват и санкционират всички нередовни пътници. Разходите са по-големи, отколкото приходи от глоби и от покупка на билети за пътуване“, коментира пред Радио София Андрей Зографски от „Спаси София“.

По думите му от ЦГМ не знаят процента на гратисчиите, но се предполага, че за наземния транспорт те са между 30 и 50%. В метрото контрольорите са (почти) излишни, защото достъпът е регулират с турникети.

Само за 2020 г. столичният градски транспорт е генерирал около 50 млн. лв. загуба над предвидената.

Ако искаме безплатно да пътуваме в София, ще трябва всички жители на столицата - и пенсионерите, да плащат по 300 лв. на година като данъци, коментира още Зографски. По думите му столичният обществен транспорт все още няма определен бюджет за 2021 г.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с Андрей Зографски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени