Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън дълбоко загрижен за насилието в Северна Ирландия

Отвлеченият и подпален автобус в Белфаст.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е дълбоко загрижен от сцените на насилие в Северна Ирландия. 41 полицаи бяха ранени след започналите по Великденските празници протести на лоялисти в провинцията.

Всичко започна, когато лоялистите излязоха по улиците, за да изразят гнева си от решението на прокуратурата в Белфаст да не търси отговорност от присъствалите на масовото погребение на републиканеца Боби Стори през юни миналата година, както и да протестират срещу Протокола за Северна Ирландия, който, според тях, откъсва провинцията от останалата част на Обединеното кралство след Брекзит.

Протестиращите обаче прибягнаха до насилие, изразило се в раняването на 41 полицаи през последните дни, опожарени коли, постоянно използване на запалителни бомби.

При последния инцидент тази нощ бе отвлечен и запален автобус. Съобщено бе също, че е пребит фотограф на „Белфаст телеграф“.

Борис Джонсън заяви, че различията трябва да се решават чрез диалог, а не със насилие и престъпления.

Първият министър на Северна Ирландия от Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър заяви, че насилието тази нощ е „вандализъм и опит за убийство“ и че „не представлява юнионизма или лоялизма“. Тя дори допълни, че случващото се само отклонява вниманието от истинските нарушители на реда, които са „Шин Фейн“.

Това обаче разгневи всички останали партии. Министърът на правосъдието Наоми Лонг, която е от партията „Алианс“ заяви, че именно юнионистите на Фостър са истинските нарушители на закона, като палят автобуси, тероризират пътници и нападат полицията.

А заместник-първият министър на провинцията Мишел О'Нийл от „Шин Фейн“ отбеляза, че полицията има нужда от подкрепа, а не от политиканство и нарече събитията „срамни престъпни сцени“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени