Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата на играта трябва да се сменят

„Икономиката на една държава е като влак с много вагони и който целият е пълен. Той нито много бързо завива, нито бързо се ускорява, нито бързо спира. Всички процеси стават бавно и затова с това, което е направило Правителството досега, икономиката  ще се движи до следващата година“. Това заяви икономистът Светозар Гледачев.

По думите му, въпросът е, че няма засега яснота кой ще стимулира с мерки този влак да се движи по-бързо, или да направи така, че влакът да спре.

И понеже всяка промяна в политиката води и до икономически промени, а „риба се лови в мътна вода“, точно в такова време – преход от едно Правителство към друго, се краде най-много и се правят най-големите промени.

„В момента се раздават последните парчета от баницата на „наши“ и „ваши хора“, защото не се знае после какво ще стане“.

Гледачев обаче предупреди, че в използваното от политиците време след избори за собствените им сметки, гражданското общество трябва да бъде особено чувствително и да бди за своите права.

Основният въпрос, който трябва да бъде решен от следващото правителство, е финансовата стабилност – да не се теглят кредити и да не се променя основният международен курс към еврозоната. Всичко дотук изглежда, че зависи  от партията на Слави Трифонов, но тя няма ясна концепция, освен заявените популистки намерения.  „От чувала, който ще отвори той, може да излезе и нещо много хубаво,  и много лошо“.

От „Изправи се. Мутри вън“ и ДБ са заявили, че първото, от което се интересуват, е правовият ред в държавата, изборното законодателство, а това са бавни сектори от обществения живот, които бавно ще рефлектират в икономиката.

„Борисов го интересува фактът разбиращи хора да управляват икономиката, защото това решава неговите проблеми с мнозинството, което има. Но тези три опозиционни партии търсят правов реванш за проведените от него процедури, за концесиите и т.н. Ситуацията е сложна“.

Гледачев прогнозира още, че Правителство няма да бъде съставено много дълго време и през септември ще има нови парламентарни избори.

Правилата на играта – на обществения живот и на икономиката  трябва да се сменят.  От това зависи и нивото на корупцията  в страната.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени