Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на “Животът - това са две жени” в театъра във Велико Търново

Фрагмент от „Животът - това са две жени”
Снимка: Здравка Маслянкова

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново тази вечер кани зрителите на своя премиерен спектакъл “Животът - това са две жени” по пиесата на Стефан Цанев. Гост-режисьорът Невена Митева представя своя прочит на драматургичния текст за комичните и напрегнати взаимоотношения между бъдещите снаха и свекърва, за живота и ценностите, за традициите и модерността. 

Пиесата на Стефан Цанев „Животът - това са две жени“ и днес има своя актуален прочит повече от 35 години след написването ѝ. За вечния сблъсък между снахата и свекървата, за срещата на традициите и модерното режисьорът на постановката във Великотърновския театър Невена Митева споделя:

„Интересното е, че при този сблъсък някак си техните гледни точки се променят и във финала на пиесата старата жена с традициите си дава сметка колко богат е светът и колко много е загубила тя, живеейки затворено в своето село с едно раждане, едно венчило и една смърт. И другата, която си дава сметка колко много сме загубилиq неуважавайки традицията, неуважавайки чистите идеи, които носи тази традиция и които внушава. Нито едната, нито другата са 100 процента прави. Истината ще се окаже някъде по средата, но важното е, че тази стара жена заобиква тази млада дама и много би искала синът ѝ да остане с нея, въпреки че това се оказва невъзможно“.

Спектакълът “Животът - това са две жени” провокира към размисъл за невидимите неща от живота, за покаянието и прошката, за трудните решения и трудния избор, за човешките слабости и дълбоко пазените тайни, за живота с цялото му многообразие.

А въпросите в пиесата са безкрайни, каквато е темата за любовта, споделят актрисите Стефка Златкова и Силвия Шекилова:

„Всеки човек е един свят. Колкото хора е обичал човек, в толкова свята е бил. Срещайки тази жена и този сблъсък на две вселени, променяйки тя мен, аз променяйки нея, аз си тръгвам съжалявайки до някаква степен за нищожния си живот, който съм живяла и че нищо не съм видяла и не съм живяла“, казва Стефка Златкова.

„Аз преживях всичките си любови отново, репетирайки тази пиеса, изключително застъпена е темата за любовта. Всеки човек, който минава през нас, в живота ни и ние през неговия ни променя изключително много и то благодарение на любовта. Аз не смятам, че човек може да обича само веднъж, просто различните хора се обичат различно“, споделя Силвия Шекилова. 

Партньор на двете актриси в постановката е Стоян Борисов, който определя героя си като катализатор на баланса между майка и любима:

„Той е един вид катализатор, който балансира нещата. Като чуем за снаха и майка, вече има конфликт, така че той внася този положителен, светъл момент в техните отношения. Пиесата се казва „Животът - това са две жени“, т.е. за кой - значи за мъжа. И той се опитва да балансира и да извади най-доброто от тях и когато е при тях на сцената се получава, но когато го няма, там има друг тип действия, нещо, което могат да си кажат две жени, когато мъжът не е там“. 

Перфектно подбраните звукови и музикални картини в премиерната постановка на Великотърновския театър са на Петър Атанасчев, костюмите и сценографията са дело на Лидия Къркеланова. Спектакълът на режисьорката Невена Митева прескача елегантно между драмата и смеха, между ефирната нежност и дълбините на най-съкровената мъка и болка: 

Това е посланието, голямото послание, че човек се ражда на този свят, за да раздава, до последно това, което има, да го предаде на другите. Това е и посланието на театъра като изкуство - да ни издигне над злободневното, над необходимото, над нужното, за да излекува душите ни“.

Премиерата е на 8 април от 19 часа в камерната зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени