Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На мегдана, но през социалните мрежи

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Хората със специални потребности са като нас

Снимка: Сдружение деца със специални потребности Мадан

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан.

„Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални обучения“, каза пред БНР Емилия Георгиева, председател на Сдружение деца със специални потребности Мадан.

„Така решаваме два наболели въпроса в обществото – грижата за самотни възрастни хора и заетост за младежи със специални образователни потребности. Те сами ни търсят, защото нямат големи възможности след завършване на училище. Децата понякога не само физически им помагат, но и разговарят с тях“, каза още Георгиева.

Това е второто издание на проекта, който продължава до края на месец септември и надеждите са да има трети формат. Партньори са НПО от Македония, Турция, също са имали доброволци от Италия и Испания. Проектът е по програма „Еразъм“чрез Европейски корпус за солидарност. В третия формат ще бъдат обхванати 50 възрастни семейства от тримата участници в проекта.

Сдружение деца със специални потребности Мадан

Хората със специални нужди не трябва да бъдат дискриминирани, те могат всичко да изпълнят, ако им се обърне внимание, имат нужда да бъдат стимулирани да участват активно в обществения живот, трябва да ги третираме като равни“, каза в „Преди всички“ Сузана Георгиева, член на сдружението и асистентка на дете с аутизъм по проекта. Тя е студентка по специалност Маркетинг в Университета за национално и световно стопанство:

„Работят, изграждайки доверие помежду си – двете групи – млади и стари, много е зареждащо“, каза още Георгиева.

Успоредно с инициативата правят и платформата „На мегдана“, аналог на едновремешните седенки на нашите баби и дядовци, допълни още председателят на сдружението Емилия Георгиева:

„Продължение на социалните мрежи, но за възрастните хора, които през тази платформа общуват както едно време – на мегдана.“

Още по темата в репортажа на Радостина Чернокова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!