Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луджев: Борисов е ошашавен, хвърля се безразборно в търсене на изход

Димитър Луджев
Снимка: Ани Петрова

Изборният резултат води към край на политическата доминация и на управлението на ГЕРБ и към съществена промяна в парламента с влизането на млади хора, които преди не са били свързани с политическата система. Създава се възможност за политическа доминация на т.нар. протестни партии“. Това каза пред БНР историкът проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и министър на отбраната в правителството на Филип Димитров. 

Той посочи няколко мерки, които биха прекратили „мафиотското управление на страната“

„Промени в съдебната система, във Висшия съдебен съвет, в прокуратурата и в следствието, за да могат да се започнат разследвания за злоупотреби с властта. Персонални и функционални промени в службите за сигурност. Трябва да се разбие административната схема, по която работеше режимът „Борисов“. 

В предаването „12+3“ проф. Луджев допълни: 

Бойко Борисов е така ошашавен, че се хвърля безразборно в една или в друга посока, търсейки изход за политическата си съдба. Това е неговият бабаитски маниер да показва мускули. Но от това личи страх. С Борисов е приключено... Ако не се направят промени, той може отново да изплува... Ще го бъде страх да се кандидатира за президент. Той е голям нарцис, може и да направи опит, но няма на какво да разчита“. 

Според историка едни нови избори ще произведат различна ситуация

„Служебният кабинет, който трябва да ги организира, няма да допусне измами. Ще се направят промени в Изборния кодекс, за да се преодолеят недостатъци на изборната система. Тогава ще гласуват и повече хора. Резултатите ще са по-добри за формациите на промяната“. 

Интервюто с проф. Димитър Луджев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени