Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има българско вино за всеки празник

Емил Коралов
Снимка: Личен архив

Членове на Българската асоциация на винените производители (БАВП) са инициатори на кампанията „Да празнуваме Великден с българско вино“. Тя, разбира се, има за цел да обърне внимание на българските потребители за високото качество и вкусовите характеристики на виното, родено при благоприятния климат на нашите географски ширини, както и да подсети, че купуването на наши питиетата ще окаже косвена подкрепа на местните производители.

„Решихме, че в тази тежка обстановка, е добре да популяризираме продуктите на българските винопроизводители, да покажем уважение към техния труд. Страната ни е родина не все повече и хубави вина, така че кампанията може да важи за всеки празник, не само за Великден“, заяви в студиото на Радио София Емил Коралов, член на УС на БАВП, издател и организатор на винени събития.

Той отбеляза, че имаме много качествени вина, които незаслужено остават недостатъчно популярни.

Често пъти българите решават за празник да вземат за пиене нещо по-специално и под този израз подразбират вносно, но имаме прекрасни наши вина, които са подходящи за такива случаи.

Това е валидно навсякъде: местните вина са по-подходящи за местната храна, допълни Коралов.

По негови данни няма спад в продажбите на вина през миналата година. Средната продажна цена обаче бележи понижение. Това се отразява най-вече на малките производители. Техен пазарен канал за реализация – заведенията, бяха затворени.
Фалити няма, но положението не е леко.

Според експерта може и трябва още да се работи за това, българските вина да бъдат разпознаваеми в чужбина, особено когато става дума да качествения сегмент. Браншът трябва да се обедини. А държавата – да помага.
Коралов отбеляза и тенденциите у нас през последните години по отношение на производство и потребление на вина.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Емил Коралов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна