Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономистите от Съвета по икономически и публични политики с предложения за промяна във фискалната политика:

Идея: Нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни активи

20% от данъка върху доходите да бъде за общините, предлагат още икономистите

Снимка: БГНЕС

Намаляване на данъците и създаване на агенция за управление на държавната собственост - това са част от идеите, предложени от новоучредения Съвет по икономически и публични политики. Експертите - известни икономисти с десни убеждения, предлагат стратегия за развитие в 11 точки.

20% от данъка върху доходите да се насочва към общините, да бъдат премахнати данъкът върху дивидентите и върху лихвите по депозитите, настояват експертите от Съвета по икономически и публични политики.

И още - нулев данък върху корпоративна печалба, реинвестирана в дълготрайни материални активи, е ключова мярка за икономически ръст, категоричен е Никола Филипов от Съвета.

"И тя води до акумулирането на нов капитал. Новият капитал прави всяко едно производство по-конкурентоспособно на международните пазари и прави производителността на труда много по-висока, а производителността на труда прави доходите по-високи".

Министерствата да се концентрират върху политиките в секторите си, настоява бившият финансов министър и кандидат-депутат от ДПС Петър Чобанов:

"Министерствата ще трябва да се фокусират върху това да правят политики, а не да се занимават непрекъснато с дейности, които не са им работа".

Кузман Илиев, който беше кандидат от листите на ВМРО, допълни, че трябва да се оптимизират разходите на държавата:

"Не може в условия на криза разходите на държавата да са рекордни. Не може да нарастват  заплатите в държавния сектор с 30 процента на места, хайде разбираемо е на първа линия, но с десет масово,  при положение, че бизнеса страда и много бизнеси са затворени".

Коментира Илиев, като предупреди, че е твърде вероятно да се стигне до поскъпване на българския дълг. Всички участници подчертаха, че изказват мнения в качеството си единствено на експерти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна