Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в чужбина настояват за промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Атанас Цветански се включи като доброволец в секция в Западен Лондон за парламентарните избори в  България. Той съобщи за БНР, че всички българи, които са чакали на опашка, са успели да гласуват.

"Приключихме около 8.30, нямаше повече хора. През целия ден минаха 1665 души".

В предаването "Хоризонт до обед" той подчерта, че доброволците са имали добра съвместна работа с българското посолство в Лондон. 

Какви промени са необходими?

"Трябва да се промени Изборният кодекс и да отпаднат ограниченията за секциите в чужбина. Друго хубаво би било, ако може да се въведе електронно или задължително гласуване по пощата. Това ще улесни работата, няма да има струпвания и опашки пред секциите. Не на последно място - за българските граждани в чужбина ще е важно да има избирателен район в чужбина. Много от хората искаха да гласуват с преференции, но знаете, че за гласуването в чужбина бюлетината е различна, няма преференции, защото няма избирателен район", допълни Атанас Цветански.

Според него резултатите от изборите показват, че досегашните партии са намалили електоралната подкрепа и това е един от показателите, че хората искат промяна.

Заради големия брой заразени от Covid-19 бяха въведени ограничения за пътуване в Естония и това е затруднило българите, живеещи там да гласуват за депутати в българския парламент на 4 април. Възможността да гласуват българите в Естония е била да отидат до Финландия.

"За съжаление пътуването до Финландия беше усложнено, а разкриването на секция в Естония е идея в бъдещето, тъй като досега не се е случвало", каза Пламен Пеeв.

Българите в Естония, в Латвия и Литва не са могли да упражнят правото си да гласуват.

Повече можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени