Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Сбогом, Америка, сбогом, Пловдив“ – актуален роман за мечтите от 60-те

Действието в “Сбогом, Америка, сбогом, Пловдив“ се развива в днешно време. В продължение само на три дни. Но върху него се наслагват спомени за хора и събития от предишни десетилетия. В повечето случаи реални, но забравени.

Главният герой емигрира преди 40 години в Америка. Донко, избрал някога свободата, най-после се връща в родния си град. И започва да търси живите си приятели. Намира някои от тях и е щастлив. Дори се ражда идеята да купи хотел „Тримонциум“, в който сега е отседнал. И заедно да го управляват. Донко е готов да възстановят всичко онова, което е било свързано с младостта и с надеждите им.

“Да не мислите, че само ние искаме да се върнем за малко в оня свят на 60-те. Не ни харесваше животът, нямахме толкова неща, но имахме надежди, че светът ще стане по-добър, че ще покоряваме планета след планета, че ще намерим лекарство срещу рака всеки момент и повече няма да има болести. Че няма да се мразим, че светът ще прави любов, а не война, ще бъдем свободни – помните ли?“ – думи на главния герой в книгата.

Носталгията към миналото до един момент ги обединява, но скоро се оказва, че са се променили необратимо. Променил се е и градът, променил се е може би и светът.

“По-голямата част от образите са реални“, казва авторът  Евгений Тодоров в “Артефир“. 

“Не са едно към едно, те са сборни. Но това са реални филибелии с реални преживявания. Това е моето поколение, които бяхме млади през 60-те години и поне половината мечтаехме да станем нещо като американци.

Тогава забраненото, тайното, скритото, беше много по-привлекателно. Сега младите не могат да си представят какво означава това – да търсиш музика и да не можеш да я намериш. 

Описал съм и пловдивския прозорец – това е Пловдивският панаир, когато ходехме да гледаме западните щандове, да миришем аромата на западните цигари.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Евгений Тодоров е известен телевизионен журналист, драматург и режисьор. И един от най-четените блогъри у нас.

Автор е на 11 книги, сред които превърналата се в бестселър „Особености на филибелийския характер“, „Наръчник на носталгика“, „Тайните писма до Бойко Борисов“ и романът „Рекет“, претърпял три издания. Тодоров е автор и на уникалната серия от пет документални книги "Запомнете Пловдив" – стари истории, разказани от очевидци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна