Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Меркел и Путин изразиха загриженост заради напрежението в Източна Украйна

| обновено на 08.04.21 в 19:09
Руският президент Путин и германският канцлер Меркел - януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангел Меркел изразиха загриженост във връзка с ескалацията на напрежението в Югоизточна Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Владимир Путин е насочил вниманието на Ангела Меркел към провокативните действия на Киев, който, според руската страна, целенасочено изостря обстановката по линията на съприкосновение. Той е подчертал, че киевските власти първо трябва да изпълнят постигнатите по-рано договорености, а именно да установят пряк диалог с Донецк и Луганск и да приемат закон за особения статут на Донбас. Враждуващите страни са били призовани към сдържаност и активизиране на преговорния процес с цел пълна реализация на минските споразумения.

Руската и германската страна са потвърдили готовността си за по-нататъшна тясна координация на усилията си по линия на министерствата на външните работи, както и в рамките на „нормандския формат“.

Владимир Путин и Ангела Меркел са обсъдили още Сирия, Либия и ситуацията в Босна и Херцеговина, като са подчертали значението на Дейтънското мирно споразумение от 1995г.

Във връзка с проявения от федералния канцлер интерес е била засегната и ситуацията около Алексей Навални, посочват от пресслужбата на Кремъл. За новините от Москва – А.Г-  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна