Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Луната и отвъд в Нощта на Юри

Снимка: Rawpixel

Свързваме 12 април с повратни моменти в историята на изследването на Космоса. През 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, летял в Космоса, а 20 години по-късно през 1981 НАСА неслучайно избира датата 12 април за изстрелването на първата си совалка „Колумбия“.

През 2001 група ентусиасти отбелязват 40-ата годишнина от изстрелването на „Восток“ с Нощта на Юри. Събитието бързо печели почитатели и през 2011 Нощта на Юри вече е нещо като глобално космическо парти с над 560 събития, които се провеждат в 75 държави на 7 континента.


Тази година за Нощта на Юри „Рацио“ са поканили космическия инженер Александър Драгош Паун. Той е сред хората, които работят по кораба „Орайън“, който през ноември трябва да потегли към Луната. „Орайън“ е част от мащабната мисия „Артемис“, която обединява Европейската космическа агенция, частни европейски компании и НАСА. „Артемис“ е кръстена на богинята Артемида, чийто символ е Луната, а и е сестра-близначка на Аполон.

„Но за разлика от мисиите „Аполо“, при „Артемис“ плановете са не просто за завръщане на Луната след близо 50-годишна пауза, но и за трайно присъствие и изпращане на пилотирани мисии до две-три години.

В плана на програмата е изграждане на орбиталната платформа Gateway, която ще подслонява четирима астронавти и ще позволява луноходи да се сглобяват в космическото пространство, преди да бъдат пратени на лунната повърхност“, каза за „Лабиринти на познанието“ Александър Драгош.

Чуйте какво още разказват той и Никола Кереков от „Рацио“, които са домакини на събитието – което ще се проведе на 12 април от 20 часа онлайн с вход свободен. Заповядайте на космическото парти, за да научите защо ни е толкова важно да колонизираме Луната и какво се надяваме да открием там.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени