Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вълков: Не се доверявайте на терапия по телефона, настоявайте за преглед

Според него нов щам на вируса ще върне в изходна позиция дори държави, приключили с имунизацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Малко увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса ще бъде забелязано след връщане на учениците в клас... Опитът ми показва, че в болница постъпват хора, които не са прегледани от личния лекар, масово с терапия, изписана по телефона, и никога с изследвания. При първи симптоми хората да посетят личния си лекар. Не се доверявайте на изписана терапия по телефона, настоявайте за преглед!“. Коментарът пред БНР е на д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница. 

Той посочи, че обсъждането на възможност за хибридна ваксинация все още не е прието от властите

„Едно от усложненията, които води Sars-CoV-2 е образуването на тромбози. Според американска студия вероятността за образуване на тромби при тежка форма на боледуване е 16%, тоест, при 16 души на 100. При „АстраЗенека“ след първата апликация е отчетена такава възможност при 1 на 100 000 до 1 на 200 000 души. Хората, ваксинирани с едната доза, които не са имали тромбогенеза, могат да бъдат спокойни, че след втората няма да има риск за тях“, допълни д-р Вълков в предаването „Нещо повече“. 

И отново подчерта, че одобрените ваксини, които вече се прилагат, предпазват над 90% от развитие на тежка форма на Covid-19. 

„Ваксината е единственият възможен вариант за справяне с всяка инфекциозна вълна. Опасенията са, ако не успеем да извършим ваксинация в глобален мащаб. В страните, които не правят активни имунизации, е възможно да се появи нов щам. Това, което наблюдаваме, са основни генетични линии. Щамът все още е един. Ако се появи нов, не можем да предвидим неговото поведение и той може да избегне имунния отговор, придобит след боледуване или след ваксинация. Тогава говорим за връщане отначало на държави, които дори са приключили ваксинационната кампания“. 

По-рано днес властите отчетоха крехка тенденция към спадане на заболеваемостта в страната

Интервюто с д-р Трифон Вълков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени