Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Изправи се! Мутри, вън!“ взема мандат от БСП в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Избирателната система „Хеър Ниймайер“ отне мандат от БСП в Кърджали. Политици и местни жители са шокирани от новината, че един от петте депутатски мандата в региона отива при формация, получила малко над 1 процент електорална подкрепа. Според тях ситуацията е обидна, защото тази политическа сила не е направила дори минималното усилие да привлече избиратели и е неразпознаваема за гласоподавателите.

На тези избори, както и на предишните, мандатите в региона на Кърджали са по схемата 3-1-1. Трите получава ДПС, един ГЕРБ и един би трябвало да отиде при БСП. Ако не е системата „Хеър Ниймайър“, която разпределя мандатите по метода на най-големия остатък. И тъй като БСП в Кърджали не е произвела цял мандат, няма да получи депутатско място. Това създава диспропорции, обяснява Даниел Пейчев, експерт от Българската асоциация по изборни системи.

Вместо БСП, мандат се очаква да получи коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“. На изборите в неделя тя получи малко над 1 процент подкрепа или 778 гласа. При тази ситуация в парламента влиза водачът на листата Максим Генчев. 

"Това е една голяма несправедливост, защото не отговаря на усилията, които направихме по време на предизборната кампания", казва областният лидер на БСП Милко Багдасаров. В изборната нощ дълго са пресмятали резултатите от вота и тогава всичко е било в полза на водача Петя Михалевска.

Това е втори шамар за БСП в Кърджали. През 2005 година левицата загуби мандат, този път заради системата Донт. Водач на листата беше Стефан Данаилов, който успя да събере близо 19 000 гласа в своя подкрепа. Въпреки големият им брой, невиждан дотогава в региона, мандатът се изплъзна от ръцете на БСП. Оказва се, че това не е първият подобен случай. Преди 8 години Видин излъчи мандат за ДПС при гласували за движението едва 474 души. Но както казва изборният експерт Даниел Пейчев, системата е справедлива на национално ниво, но не и на регионално. 

"Обидно е да имаш депутат, без да е направил и една минута кампания", твърди областният лидер на БСП Милко Багдасаров.

Подобно мнение поддържа и журналистът Георги Кулов. Според него коалиции като „Изправи се! Мутри, вън!“ поставят начело в листите си хора, непознати в регионите.

БСП в Кърджали няма да търси подмяна на петия мандат, защото вече е много късно. Според областния лидер Милко Багдасаров такава размяна би могла да се случи на национално ниво.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени