Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полет и отломки - новата изложба на Георги Маринов

| обновено на 11.04.21 в 21:21
4
Георги Маринов
Снимка: Ани Петрова

„Полет и отломки“ - с това поетично име на контрастите е озаглавена новата изложба на скулптура и художник Георги Маринов, открита преди дни в столична галерия. Живот, житейски път, уроци, научени по пътя, вдъхновяват автора да изобрази съвремието ни чрез творбите си.

Изложбата е разделена на три цикъла скулптури „Воини“, „Паднали ангели“ и „Вавилонска кула“, а картините му носят името „Облаци“. Куратор е проф. Аксиния Джурова. Чрез посланията на изложбата авторът напомня за нуждата на човека да се обърне към духовното и духовността.

Отломки от времето III

През 1998 г. Георги Маринов се дипломира в Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, с магистърска степен в курса на проф. Борис Гондов. От 2000 г. е член на Съюза на българските художници. Авторът е считан за последовател на изтъкнати художници като Христо Христов и Димитър Казаков.

Изложбата на Георги Маринов „Полет и отломки“ може да бъде разгледана до 20 април в столичната галерия „Контраст“.

Георги Маринов и Евелина Стоянова

Художникът Георги Маринов сподели, че отломките в живота му са от натрупания опит:

"Отломки от ежедневието, от наследеното съзнание, наследените културни реалности, от фантазията, от сънищата, от реалността", каза в предаването "Рано в неделя" Георги Маринов.

Според него, за да не остават само отломки ще помогнат по-добрите човешки взаимоотношения:

"Може би и това от време на време да се обръщаме назад. Бъдещето е неясно, но миналото може донякъде да се анализира, да се направят някакви изводи, но преди всичко може би е добротата". 

Полет и отломки-Изложба на Георги Маринов в галерия Контраст


Повече можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия