Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел поема от федералните провинции контрола на битката с пандемията

Федералният канцлер Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел планира да поеме контрола от федералните провинции, за да наложи на правителствено ниво ограничения върху региони с голям брой нови коронавирусни инфекции, заяви правителствен говорител в момент, когато Германия се бори да обуздае третата вълна от пандемията, съобщава Ройтерс.

Федералното правителство планира за тази цел да представи законопроекти през следващата седмица, каза още правителственият говорител.

Източник на Ройтерс посочи, че това ще включва принудителни ограничителни мерки в продължение на седем дни в региони със 100 или повече нови случая на коронавирус на 100 000 души.

При 7-дневна честота на заразявания под 100 на 100 000 души, федералните провинции ще запазят контрол върху мерките за забавяне на разпространението на вируса.

Към края на декември 7-дневната средна заболеваемост достигна максимум от близо 200 на 100 000, скоро след като Германия премина от "лайт“ локдаун, започнал в началото на ноември, по време на който училищата и магазините бяха отворени, до пълно затваряне ("твърд“ локдаун).

За последно честотата на заразяване беше 110,4 на 100 000, показват данни на Института по инфекциозни болести „Роберт Кох“.


Въпреки това ограничителните мерки в Германия варират в различните региони поради децентрализираната федерална система на страната. В някои региони потребителите могат да пазаруват, стига да имат отрицателен тест за Covid-19, докато в други магазините са затворени.

Някои региони, като Берлин, въведоха нощни забрани за събирания, докато други, като Саарланд, позволиха на ресторантите и бирените градини да отварят местата на открито.

Меркел и няколко регионални лидери призоваха за кратък, но твърд локдаун в цялата страна, докато Германия се опитва да ваксинира повече хора.

"Правилата за социално дистанциране, задължително носене на маски, вечерен час и социално дистанциране трябва да бъдат регламентирани на национално ниво", каза Армин Лашет, новият лидер на Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел.

Междувременно броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната се увеличи с 25 464 през последните 24 часа, което е с 3 576 повече спрямо седмица по-рано, показват данни на "Роберт Кох" от петък.

Но институтът предупреди, че данните може да са "изкривени" след дългия уикенд за католическия Великден, добавяйки, че се очаква по-реалния брой случаи около средата на следващата седмица.

Предвидената за понеделник (12-ти парил) среща на канцлера Меркел и лидерите на 16-те германски провинции, на която те трябваше да обсъдят удължаване на Covid ограниченията, е отменена, заяви говорителят на правителството.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан пък предупреди, че са необходими мерки в национален мащаб, за да се преодолее настоящата вълна от коронавирусни инфекции възможно най-бързо.

Той каза пред журналисти, че в момента в Германия има близо 4500 пациенти в реанимация, добавяйки: "Ако това продължи, ще бъде твърде много за нашата здравна система".

Здравният министър заяви, че е необходим локдаун с продължителност от две до четири седмици за да се прекърши третата Covid вълна.

"Всеки ден, в който не действаме, губим животи", каза от своя страна Лотар Вилер, президент на Института "Робер Кох" в деня, когато починалите с Covid-10 се увеличиха с 296 .

Графика на намиращите се в интензивни отделения в Германия


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна