Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата селскостопанска политика в ЕС и българските фермери - планове и очаквания

| обновено на 12.04.21 в 09:48

Земеделските производители да са в център на предвидената реформа в селскостопанската политика, като те да продължат да получават финансова подкрепа, това обаче да става при равнопоставени условия и при облекчени процедури. Това е залегнало в бъдещите планове на общата селскостопанска политика в Европейския съюз. В преходния период земеделската общност може да се възползва от възможността да участва при определянето на приоритетите.

Най – важното за българските земеделски производители е тази политика да бъде съобразена регионално с държавата ни, защото разликата между българските фермери и тези в Германия е огромна. Там фермите са четвъртото, пето, шесто поколение и при тях всичко е създадено и инвестирано, до като при нас тепърва се създават, коментира Илия Проданов председателят сдружението на зърнопроизводителите „Маркели“:

Най – голямото ни притеснение е озеленяването, до каква степен ще засегне производството. Да не стане така, че да ни е по изгодно да сме без субсидии, отколкото да изпълняваме зелената политика.“

Снежана Благова, пълномощен министър в специален комитет по селско стопанство в постоянното представителство на България в Брюксел, е категорична, че трябва да има плавен преход, без сътресения, и увери, че мерките по ОСП ще се прилагат както досега. Тя коментира, че за българското правителство е ключово по време на преходния период да се подпомагат земеделските производители.

„За нас е много важна  конкурентоспособността на стопаните и много важен инструмент в тази посока е обвързаната подкрепа.“

Евродепутатът Асим Адемов, който е заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) е на мнение че чрез въвеждането на новата дефиниция  „активен фермер“, гласувана в Европейския парламент ще се сложи край на порочни бизнес модели, чрез които европейски субсидии получават лица и свързани с тях фирми, които нямат нищо общо със земеделието. Гласуван е и таван на плащанията до 100 хиляди евро на стопанство.

Елси Катайнен, заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на ЕП и докладчик по преходните правила на земеделската политика на ЕС е на мнение, че преговорите по новата ОСП ще приключат до края на юни, като подчерта, че много важни ще бъдат подробно разработените от правителството планове за национални цели и приоритети.

8 млрд. евро са предвидени за Общата селскостопанска политика /ОСП/ в ЕС в рамките на двегодишния преходен период 2021-2022 г. От тези средства над 880 млн. евро са за България, като 200 млн. евро са по плана на възстановяване от COVID-19.

повече може да чуете в звуковия файл.

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна