Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова: Избирателите наказаха и управляващите, и опозиционните формации

Патологично е, че политическите субекти не се самоопределиха, не очертаха перспективи, смята политическият психолог

| обновено на 09.04.21 в 17:18
Проф. Антоанета Христова
Снимка: Ани Петрова

В момента имаме изключителна проява на патологично поведение на партии. Нормата предполага в кампаниите си те да говорят за тактическите и стратегическите си визии относно бъдещото им поведение.

Това е от полза и за гражданите. А преди всичко трябва да са заявили политическите си ценности и ориентации.

Това обясни в коментар пред Радио София политическият психолог Антоанета Христова по повод изборните резултати и актуалната ситуация у нас.

Според нея опозиционните партии за провели анти ГЕРБ кампания, но не са заявили „кой съм аз и за какво се боря“. Затова сега избирателите не са наясно с намеренията на политиците.

„Причината, да не казваш кой си, е в дълбоко заложения вътрешен конфликт в тези партии“, допълни проф. Христова. Тя е на мнение, че коалициите – и „Изправи се! Мутри вън“, и „Демократична България“ са създадени само за да се свалят досегашните управляващи.

Формациите в лявата част на политическия спектър са в криза, на тях до голяма степен се дължи затвърждаването на общественото разделение.

На изборите обществото наказа и леви, и десни, и управляващи, и опозиционни партии, подчерта Антоанета Христова. Рационализъм оттук нататък може да се очаква единствено от системните партии. Те поне могат да се ориентират в "координатната система".

Според политическия психолог вотът на 4 април и резултатите от него показват, че навлизаме все по-дълбоко в прехода. Доказателство за това е, че хората продължават да искат преразпределяне (на протестите през 2020 г.) и са отчуждени от държавните институции.

При скорошни избори размествания ще има само за партиите, които са на границата от 4% гласоподаватели.

Данаил Конов разговаря с проф. Христова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!