Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Трябва да разширим понятието си за идеология

Новите технологии съучастват в деструкцията на класическата идеология и на класическите партии

Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

Какво казват за идеологията, която изповядват, партии с имена като "Пет звезди", "Слуга на народа", "Действие на недоволните граждани", "Обикновени хора и независими личности"? Списъкът е дълъг и към него можем да добавим и не едно и две имена на български партии - най-новите са "Има такъв народ", и "Изправи се! Мутри, вън!". Общото между всички тях е, че събират протестния вот, гласовете на разочарованите от традиционните партии в класическото разделение на политическия спектър между ляво, дясно и център. Но това едва ли е единственото обяснение за кризата, която очевидно преживяват политическите идеологии.

"Вероятно се е разширило понятието идеология", каза пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. Той обясни, че може би това е причината, когато видим нови явления, които не влизат в идеологическите рамки, които сме наследили исторически, те ни изглеждат като антиидеологически партии, но всъщност в тях също се крие някаква идеология и затова трябва да разширим понятието си за идеология.

"Вече трудно може да се види кое е ляво, кое е дясно, кое е консервативно и кое - либерално. В желанието си за повече гласове и власт дори традиционните партии като социалдемократи и християндемократи излязоха от собствените си идеологически рамки и започнаха да търсят нетрадиционни начини за спечелване на популярност и власт", коментира проф. Попов. 

По думите му популизмът е характерно явление за всяка политическа партия и идеология:

"Без популизъм политическото не може да съществува и да върви. Става въпрос, когато това е разумно, и когато границата е размита и това се превръща в технология за спечелването на гласове и на власт".

Той определи популизма като явление на даден период:

"С течение на времето сигурно ще виждаме някакъв своеобразен тип коригиране на тези екстремни форми, които печелят много симпатии сега".

Според него новите технологии съучастват в деструкцията на класическата идеология и на класическите партии.

Интервюто на Весела Владкова с проф. Здравко Попов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени