Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов инструмент за цигуларя Чавдар Вълков

Чавдар Вълков
Снимка: Латинка Светозарова

Отварянето на концертните зали донесе много вълнения от срещите на публиката в страната с плевенската филхармония по време на турнето преди седмица с Веско Ешкенази.

За концертмайстора Чавдар Вълков тези дни остават по-специални, запомнящи се, защото стават причина и за нова, дългоочаквана негова среща - с цигулката на български лютиер. 

Десетки пъти Чавдар Вълков е изпълнявал Панчо Владигеров, за първи път обаче на новата си цигулка, една сбъдната негова детска  мечта.

Преди седмица директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров отправил покана към Чавдар Вълков да участва в проекта "Цигулката в киното". Чавдар Вълков приел предложението.

Докато се разхождал в Пловдив с Веско Ешкенази, с музикантите Евгени Николов от Софийски солисти и Станислав Ушинкин от оркестъра на Софийската опера, споделил, че е необходимо да повиши нивото на инструмента, с който свири. Намерил лютиера Живко Старчев от Казанлък и взел нова цигулка, модел на Антонио Страдивари от 1715 г.

"Аз още там усетих, че това е инструментът, с който ще работя, първият концерт, на който ще свиря с него, е на 15 април", каза в предаването "Закуска на тревата" Чавдар Вълков. 

В Смолян, Асеновград и Панагюрище са били последните концерти на плевенската филхармония с Веско Ешкенази. Плевенските музиканти му поднасят изненада по повод негово щастливо събитие. Изпълнили "Сватбеният марш" на Менделсон.

"Изненада беше както за него, така и за публиката".

На 16 май в зала „България“ Чавдар Вълков със своята нова цигулка ще е солист на проекта „Цигулката в киното“ със Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Бащата на Чавдар Вълков - Страхил Вълков е един от основателите на плевенската филхармония.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна