Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново покачване на заболелите от Covid-19 в Испания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Испания обяви, че за последното денонощие броят на новозаразените с Covid-19 е 10 875 души, а починалите са 149 . Преди Великденските празници, когато страната излизаше от третата вълна на коронавируса те бяха спаднали до около 4 000 на ден.

Изводът на здравните власти е, че е налице тенденция на плавно повишаване на броят на заразените и затова от днес се въведоха нови ограничения в опит да се спре четвърта вълна.

182 случая на 100 000 жители е средната за страната заболеваемост, но в пет от автономните региони – Навара (394,5) , Мадрид(324,3), Страната на баските (295,3), Сеута (465) и Мелия (494) е над 250, което ги поставя в зоната на изключителния риск.

 Единствено Валенсия и областта според критериите на СЗО са овладели пандемията с 34 случая на 100 000 жители.

На базата на тези данни повечето региони въведоха повторно затваряне на периметъра, без право да се напуска областта, а в Каталуния дори забраниха придвижването между отделните общини.

От днес отпаднаха задължителните ограничения на централното правителство, които бяха въведени за Страстната седмица и по силата на закона регионалните могат сами да взимат решения. Мадрид, който от самото начало беше против насила наложените мерки от страна на централното правителство, веднага обяви, че отваря региона, но ще запази действащите мерки и вечерния час.

Управлението на пандемията е една от основните теми на предизборната кампания за местните парламентарни избори в Мадрид.

В неформален разговор с журналисти премиерът Педро Санчес намекна в петък, че данните, предлагани от регионалното правителство, не са надеждни и косвено обвини премиерът в оставка Изабел Диас Аюсо за лошите показатели в региона ѝ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!