Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мороу: Обхватът на безредиците в Северна Ирландия бързо може да се разшири

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Невиждано от поне четвърт век насилие залива Северна ИрландияВсичко започна на 29 март след протест на лоялистите в тази съставна част на Обединеното кралство, известни още като юнионисти, защото са за запазване на близките връзки с Лондон. Те обаче са недоволни от ситуацията след Брекзит и виждат заплаха в Протокола за Северна Ирландия в сделката с Европейския съюз.

Протестът беше белязан с насилие и вече дни и нощи наред ставаме свидетели на ужасни сцени. В сблъсъците вече пряко се изправят един срещу друг лоялисти и националисти, протестанти и католици и това навява лоши спомени от не чак толкова далечното минало. Палежите са нещо нормално, а вече има и десетки ранени полицаи. Напрежението е голямо и на политическата сцена. Въпреки че всички осъждат насилието, причините за възникването му се тълкуват по различен начин от юнионистите и републиканците.

Намеси се британското правителство, чуха се гласове и отвъд Атлантика - от администрацията на Джо Байдън. 

Тъкмо на днешната дата - 10 април се навършват 23 години от подписването на историческото мирно споразумение от Белфаст, или т.нар. Споразумение от Разпети петък, което навремето сложи край на дългогодишните кървави събития в Северна Ирландия.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов разговаря с професор Дънкан Мороу, преподавател по политически науки в Ълстърския университет в Белфаст, в търсене на причините за сегашните безредици и надеждите те да бъдат прекратени:

Това, което се случва в Северна Ирландия, не винаги е лесно да бъде разбрано. Британската провинция е огнище на множество етнополитически конфликти между католици и протестанти, наричани още националисти и юнионисти, или лоялисти. Националистите искат обединяване с Република Ирландия, а лоялистите - Северна Ирландия да си остане част от Обединеното кралство. 

Тъй като последните насилия бяха окачествени от полицията като безпрецедентни и нещо, което не се е случвало от години, запитах най-напред професор Мороу като пряк свидетел наистина ли положението е толкова лошо и тревожно?

"Безредиците са лоши по две причини. Първо, защото насилието се премести от централните улици, където бяха сблъсъците с полицията, към места, които са в Северна Ирландия наричаме "интерфейс" - там, където се допират католически и протестантски общности. А това е много опасно, защото ако избухне насилието там, ще се разпространи много бързо. Тревогите са както за мащаба на безредиците, който е доста голям, така и за обхвата им, който бързо може да се разшири".

Да продължим с причините за протестите, които прераснаха в насилие. Защо лоялистите излязоха по улиците?

"Има твърде много различни причини за това, което се случва сега. В основата е силното недоволство в общностите на лоялистите, особено след Брекзит. Защото смятат, че постигнатата от британското правителство сделка - със специална и различна уредба за Северна Ирландия, ги откъсва от Обединеното кралство, а това не им харесва. На всичко отгоре се създава усещане, че по много начини мирният процес вече дава допълнителни предимства на другите. Освен това, по време на Covid пандемията имаше погребение на член на Ирландската републиканска армия и ръководството на политическата партия "Шин Фейн", които би трябвало да спазват строгия локдаун, отидоха на погребението и след това не им беше потърсена отговорност. Така че в основата е струпването на тези две неща - недоволството от безнаказаността за определени хора и чувството на поражение след Брекзит.

Друго нещо е, че в Северна Ирландия все още има полувоенни организации. Това са групи хора, които в никакъв случай не са изчезнали и разполагат с оръжия. Хората сега смятат, че тези групировки използват възможността да създават проблеми по улиците и да нагнетяват обстановката".

Точно се канех да попитам за полувоинизираните групировки, защото се появи такава информация. Това не е ли наистина много опасно за крехкия мирен процес в Северна Ирландия?

"О, разбира се. Те винаги са били много опасен елемент в мирния процес, защото от една страна са неконтролируеми, а от друга са способни да предизвикат насилие по улиците. Наблюдаваме много млади хора да участват в безредиците - такива, които досега не са го правили, но са насърчавани от по-възрастни да го правят. Има много силна реакция срещу това, защото доста от участниците в събитията тази седмица са на възраст между 12 и 15 години".

Когато видях изявлението на лидера на юнионистите и първи министър Арлийн Фостър бях изненадан. Тя осъди насилието, но след това вместо да говори за начини за намиране на решение за спирането му, тя изведнъж се нахвърли върху националистите и ги обвини като като "истинските нарушители на закона". Тя, разбира се, беше критикувана за тези думи. В тази напрегната обстановка, когато, макар и всички партии да осъждат насилието, но имат разминавания за причините, дали има достатъчно политическа воля да се намери решение? Защото, както посочи един кореспондент: "Колкото по- дълго продължават безредиците, толкова по-трудно те ще бъдат спрени".

Проф. Мороу коментира: "Последното със сигурност е вярно. Трудностите произтичат от това, че Демократичната юнионистката партия, начело на която е Арлийн Фостър, е в много трудно положение. Тя се асоциира с голямото поражение за Брекзит. Но също и с това, че беше много критична към полицията, включително оттегляйки подкрепата си за шефа на полицията. Споменахте за изявлението ѝ в туитър. Много хора смятат, че Фостър на практика е насърчила насилието. Макар и да не е дала благословията си за него, тя най-малкото е дала основание на британците да се чувстват свободни да насърчават недоволството, ако щете. Така че има голям натиск върху Фостър и партията й и много критики, стигащи до призиви да подаде оставка. Засега обаче тя си остава първи министър на Северна Ирландия".

Каква е позицията на републиканците от "Шин Фейн" в този момент? Често когато става дума за насилие, точно "Шин Фейн" е сочената с пръст...

"Шин Фейн" заема позиция, която исторически е необичайна. От партията подкрепят полицията и са против безредиците, като изтъкват огромните трудности, пред които е изправен лоялизмът. От друга страна те са обвинявани, че са влошили ситауцията, защото на споменатото погребение толкова много републикански лидери нарушиха правилата, които бяха съблюдавани от всички други. Лоялистите съзряха в това "поставяне над закона". "Шин Фейн" обаче не са подложени на същия натиск в момента както лоялистите. Общностите на републиканците остават сравнително спокойни. Те не се чувстват засегнати по същия начин като лоялистите от изхода от преговорите за Брекзит, които осигуриха отворена граница на остров Ирландия".

Министърът за Северна Ирландия Брендан Люис пристигна в Белфаст за срещи с политическите партии. Борис Джонсън проявява голяма активност за спиране на насилието. Надигат се много тежки политически гласове, но какви са надеждите за намиране на решение?

"Всеобща е нагласата, че политиците трябва най-малкото да спрат безредиците в най-скоро време. Никой не смята, че то трябва да бъде насърчавано. И затова има голям натиск те да действат незабавно и да отхвърлят насилието. От друга страна, някои от проблемите са много дълбоки. И британското правителство е частично отговорно за някои от тях. До момента изглежда то не желаеше много да се намесва. Изглежда обаче ще са необходими повече усилия, защото някои от тези проблеми изискват дълготрайно решение. И британското правителство ще трябва да се ангажира, независимо дали иска, или не".

Интервю на Веселин Паунов с проф. Дънкан Мороу в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!