Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По ръба“ с Калина Андролова:

Слави трябва да състави кабинет самостоятелно

Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Всички досега опозиционни партии говорят за провал на ГЕРБ, но да не забравяме, че разликата между победителя и втория политически играч, Слави, е 9%, с БСП е 11%, с "Демократична България" – около 16%, а с най-кресливите от „Изправи се. Мутри, вън“ е повече от 21%. Когато си получил на изборите около 5% от доверието на избирателите, да обясняваш, че настъпва краят на ГЕРБ, които ти водят с повече от 20% и са първа политическа сила, е някак комично. На много места по света изборите не излъчват ясно управляващо мнозинство, например в Израел Нетаняху също се затруднява да намери съюзници. Левите, зелените и либералите в Германия отсега обявяват, че ще управляват като евентуално изключат най-после Меркел след изборите през септември. Така че политическите трудности за коалиране са обичайна ситуация.

„Демократична България“, пропагандаторите на нерегулирания капитализъм и самодоволния индивидуализъм, считат, че биха могли да се коалират с „Изправи се! Мутри, вън!“ и с „Има такъв народ“, но не и с ГЕРБ, което е парадоксално. „Има такъв народ“ досега пропагандираше антиглобалистки възгледи, израсна като антисистемен играч и е всичко друго, но не и неолиберална платформа. „Има такъв народ“ също така е непоносима естетика за представителите на костовисткия свят. Така че политическата възможност, която „Демократична България“ допуска за Слави, е всъщност невъзможност. Антагонизмът вътре в новия парламент е толкова силен, че този парламент дори теоретично трудно би могъл да излъчи коалиционно правителство. „Изправи се! Мутри, вън!“ е първата формация, която започна да се разпада, тъй като се крепи на външен натиск. Никой не иска да се коалира с партията на песимистичната носталгия БСП, чиято ръководителка претърпя исторически провал.

Очертава се мандатът за съставяне на правителство да отиде при Слави Трифонов. Народът очаква от шоуто да измисли формула за управление, която да е различна от предишната. Има няколко варианта. Първи вариант, Слави да върне мандата, което ще разочарова избирателите му и ще му донесе негативи на следващите избори. Втори вариант, Слави да състави експертен кабинет, но самостоятелно, без да влиза в коалиция, като призове всички партии в парламента да го подкрепят според политическата си съвест. Така или иначе избирателите виждат в негово лице един вид „безпартийно“ управление, тоест свободно от досегашните партии. От изказването на Борисов става ясно, че ГЕРБ биха подкрепили подобен кабинет, а от изказването на Карадайъ следва, че ДПС ще подкрепят Слави Трифонов. Нищо, че за камуфлаж се споменаха и други партии. Самостоятелен кабинет на Слави отлично устройва ГЕРБ, които имат нужда от почивка, без да предоставят властта в ръцете на арогантна груба опозиция. Може да се каже, че едно експертно и самостоятелно правителство на Слави може да спаси временно държавата от политическа криза, породена от шокова многопартийна коалиция, в която никой никого не може да понася. Освен това малко преди изборите Слави заяви, че подкрепя Радев, което би могло да се разчете и като заблуждаващ маньовър.  

Третият вариант е Слави да направи коалиция с „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и ДПС да ги подкрепи без да влиза в коалицията. Слави със сигурност е наясно, че такава коалиция ще бъде мишена на ГЕРБ за всевъзможни удари. Около президентските избори внезапно ще се окаже, че правителството е така сглобено, щото да започне да се проваля в правилния момент.

Четвъртият вариант е Румен Радев дава мандата на БСП, никой не желае да се коалира с БСП и се отива на нови избори. Този вариант не устройва ГЕРБ, а не съм сигурна дали устройва и Слави Трифонов. Не е съвсем ясно дали при повтаряне на вота Слави ще задържи високия си процент, защото със сигурност самоорганизирането му е било подпомогнато от хора, които познават политическото инженерство. Процесът на нарастване на Слави е бил известен на водещата партия ГЕРБ, която го остави да се случи напълно благополучно. При едни следващи избори в парламента ще се намести и патриотичната коалиция, която изведнъж и странно беше разтурена, точно както градската десница на предните избори остана отвън. Малко схемите са едни и същи. Мая Манолова може и да претърпи фиаско при един следващ вот. Така че резултатите няма да са точно същите. Единственият печеливш от липсата на правителство в този парламент ще бъде Румен Радев. Така че правителство на Слави е по-вероятно да има. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!