Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Малта и Гърция ще развиват туризъм без еднократна пластмаса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър, Малта и Гърция се обединяват за развитието на туристическа индустрия без пластмаси. Проектът „SUPMed” е с общ бюджет от близо 1,3 млн. евро и продължава до юни 2023 г.

 Шест организации и компании, партньори от трите страни, ще реализират съвместна програма, чиято цел е премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, най-често използвани в хотелите и ресторантите.

Те ще бъдат заменени с алтернативни изделия, по-екологични, икономически изгодни и на достъпни цени, обясниха от Кипърската хотелиерска асоциация, която участва в проекта, при неговото представяне в Никозия.

Проектът „SUPMed” се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Фонда за регионално сътрудничество на Норвегия и Европейското икономическо пространство.

В рамките на програмата ще бъдат въведени пилотни бизнес модели в крайбрежния туризъм в Кипър, Малта и Гърция (остров Крит).

Ще бъдат направени препоръки за действие, които да спестят пари на потребителите и да намалят вредното въздействие върху околната среда от използването на пластмаси в туристическите обекти.

Най-добрите практики от приложените пилотни решения ще бъдат включени в ръководства, които ще бъдат предоставени на туристически институции, малки и средни фирми, организации с нестопанска цел и други заинтересовани в трите страни и в цяла Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!