Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

Като "ляв завой" определят анализаторите икономическите политики на новата американска администрация. В самото начало на мандата му американският президент Джо Байдън предложи, а Конгресът впоследствие прие, спасителен план заради пандемията, включващ еднократна помощ от 1400 долара за повечето американци и редица форми на подпомагане на пострадалия от ограниченията бизнес. Анализаторът на "Гардиън" Джонатан Фрийдланд възкликна: "Байдън учи левите партии по света как се използва властта".

И това изглежда няма да бъде еднократен акт. С цел да осигури конкурентоспособността на американската икономика сега Джо Байдън предлага още по-голям и дълготраен инфраструктурен план, чиято стойност може да достигне 4 трилиона долара. Заедно с това в първите си значими публични изяви, финансовият министър Джанет Йелън обяви едновременно планове за повишаване на корпоративния данък, както и че Вашингтон ще настоява за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък. Повежда ли Съединените щати социалистическа революция, или просто трябва да се конкурират с Китай в условията на безпрецедентна пандемия? 

Някои анализатори стигат до там да нарекат близо двутрилионния спасителен план на Байдън заради пандемията - "едно от най-важните законодателни решения на нашето време". Сега имаме предложение за 2-трилионен инфраструктурен план, който може да нарасне допълнително. Самият Байдън се вижда в ролята на Рузвелт или Линдън Джонсън и казва - "Искам да променя парадигмата". Виждаме ли осъществяването на такава промяна?

Джо Байдън

Темата коментира пред БНР икономистът, специалист по международни финансови отношения и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов, бивш представител на България в Международния валутен фонд:

"Това, което виждаме в момента, наистина е безпрецедентно. Натрупаха се две много големи кризи - финансова и здравна. Ако първият план на Байдън, вече приетият, беше насочен към последиците от пандемията, сега виждаме нещо съвсем различно. Става дума за инфраструктурен план, който е дългосрочен. Финансирането му няма да бъде просто с увеличаване на дефицита, а ще има и промяна в приходите".

Тук стигаме до предложенията на новия финансов министър Джанет Йелън едновременно за повишаване на корпоративното облагане в Съединените щати и глобален минимален корпоративен данък.

"Големите корпорации имат възможност да използват офшорни зони и така да се крият огромни печалби, които остават необлагани. Искат да се увеличи корпоративното облагане в САЩ от 21% на 28% и напълно си дават сметка, че въвеждането на една такава политика без глобални промени - означава, че тези данъци просто ще изтекат. Предвождат се и други промени - облагане на богатството, подоходен данък с вероятно по-стръмна скала. Интересното е, че се настоява тези основни принципи да бъдат приети и от техните партньори, разбирайте преди всичко Европа. ", обясни доц. Йоцов.

Поглеждайки към уроците на пандемията - може ли да се разчита на "свободния пазар" да се справи с икономическите и социални предизвикателства на подобна извънредна ситуация?

"В нормални условия пазарът действа добре, в кризисни - не. Вижте какво става с ваксините. Чрез пазарни механизми не може да се осигури ваксина на цялото население. Трябва да има някаква централизация".

Интервюто на Константин Мравов с доц. Виктор Йоцов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна