Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" ще продължи до 13 юни

Андрей Даниел
Снимка: Ани Петрова
От 13 април до 13 юни 2021 година можете да видите изложбата "Андрей Даниел. Между две епохи" в Софийската градска художествена галерия. Изложбата е замислена, докато художникът е бил жив.

"Екипът на галерията реши и предложи на наследниците, с които работим по този проект, да разширим проекта и да запазим заглавието, предложено от самия артист, както и произтичащата от него идея за развитие на изложбата, но и да разширим този проект и вече не само в двете зали на партера, а в цялата Софийска градска художествена галерия, да подредим една експозииция, която да ни движи между тези две епохи, за които той мисли, но и същевременно да се види една своеобразна хронология на автора. Да се усети богатството на портрети, фигурални композиции, пейзажи, натюрморти - всички творби, които разказват различни истории", каза за БНР директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

Тя подчерта, че ще бъдат показани и ранните творби на Андрей Даниел:
 
"Публиката ще може да се срещне с това богатство от теми, жанрове, от мисълта на този наш артист, който според мен е един от големите ни автори, които развиват и тласкат българската живопис напред в края на XX-ти и началото на 21 век", допълни в предаването "Закуска на тревата" Филева.

Аделина Филева           Снимка: Ани Петрова
Настоящата изложба и придружаващият я албум са резултат проучване и събирателство на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина.

От издирените и описани в изданието повече от 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях разположени на двата етажа на галерията.

Включени са някои от най-ранните му творчески прояви, творби от 80-те години, които са получавали различни награди и такива, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика, както и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред  най-изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.
 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.