Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият „ваксинационен туризъм”

Фотоколаж: Силвия Петрова

Повечето от хората в активна възраст в различни страни по света очакват да се ваксинират срещу коронавирус и след това да се насладят на почивка в чужбина. Туристическият бранш видя в това възможност за нов бизнес модел и реши да ги комбинира. „Ваксинационният туризъм” е екскурзия в чужда държава с цел по-бърза ваксинация или по-лесен достъп до определен препарат.
     

Сръбските власти предложиха безплатни ваксинации срещу Covid-19 за чужденци и много бързо хиляди граждани на балканските страни се стекоха към Белград, Нови Сад и Ниш. Дълги опашки от босненци, черногорци, албанци и македонци, често дори цели семейства, имаше пред най-големите ваксинационни центрове в сръбската столица. Причината – за разлика от Сърбия, която се хвали с висока наличност на ваксини и е сред първенците по имунизации в Европа, в редица балкански страни има недостиг и масовата ваксинация е все още в начален етап. Междувременно, критици на сръбския президент Александър Вучич твърдят, че с този ход той цели да разшири и затвърди влиянието си в региона, както и да „излъска” имиджа си – обвинение, което той отхвърля. Сърбия в момента използва ваксините на Пфайзер/Бионтех, АстраЗенека, руската Спутник V и китайската Синофарм. Босненци споделиха:

„Мой приятел ми изпрати SMS, че негов познат е дошъл и веднага е бил ваксиниран. Тази информация се разпространи в Сараево като коронавируса.”

„Всичко протече сякаш сме граждани на Сърбия. Благодаря от името на гражданите на Босна и Херцеговина за този жест – че отворихте вратите си. Мисля, че това ще е в голяма помощ и ще се спасят много животи, защото нашите политици не могат да се справят както трябва.”

На опашката в Белград имаше дори и хора от Западна Европа – Даниел Биндернагел, германски психиатър от Швейцария:

„Опитах се да се ваксинирам в Швейцария и Германия, лекар съм, но не успях да се доредя. Разбирам, че има ваксинационна стратегия, но това е добре за мен и сега вече се чувствам спокоен.”

Германците и швейцарците, които не искат да чакат за „Пфайзер” или „Модерна” могат да посетят Русия, за да се ваксинират. Такава услуга предоставя норвежка туристическа агенция. Тя предлага три варианта: първият струва 1500 евро и включва две пътувания до Москва, като дозите се поставят на летището. По този начин не е необходимо издаването на виза. Втората възможност за 2000 евро включва два билета до Москва и престой от четири дни и двата пъти, а ваксината се поставя в местна болница. А срещу 3000 евро желаещите могат да останат 22 дни в луксозен руски курортен комплекс с доза в началото и в края на почивката. В настоящия пробен период офертите са насочени предимно към германци, които имат и руски паспорт. Освен това тъй като Федералното министерство на външните работи все още класифицира Русия като рискова зона, това означава, че завръщащите се, дори имунизирани, трябва да очакват карантина.

Въпреки че официално „ваксинационни ваканции” засега няма, не е невъзможно това да се промени. Представители на туристическия бранш смятат, че по този начин ще се облекчи натискът върху здравната система на Германия, и едновременно с това ще се стимулират икономиките на страните дестинации.

Италианци, които не искат да чакат реда си у дома, пропътуваха 6000 километра до Москва, за да си поставят ваксина:

„В Италия хората на моята възраст по график трябва да бъдат ваксинирани през есента. Тъй като това е много далеч, реших да се ваксинирам в Москва. Въпреки че „Спутник V” все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, смятам, че тя е безопасна. Европа е силно развита общност. Хубаво е да си в Европа, но да умреш заради бюрокрацията не е добре. Надявам се приоритет на политиците да бъде спасяването на животи, а не някакви други интереси.”

Фактът, че в Русия няма списъци с чакащи и стотиците ваксинационни пунктове, накара местните бизнесмени да предложат идеята чужденци да бъдат канени на ваксинационна ваканция, за която да не е нужна виза:

„Молим да се оцени възможността за разрешаване на пътуване до Русия на чужденци без виза, които искат да се ваксинират срещу Covid-19. Така не само ще се помогне на чужденците, които са в нужда, но подкрепа ще получи и руският бизнес във всички сфери, които продължават да се борят с икономическите последствия от пандемията.”

Но не само към Русия и Сърбия има наплив от чужденци с цел ваксинация. Такъв има в съседна Румъния, където беше съобщено, че се ваксинират политици от Молдова с двойно гражданство. Република Молдова се сблъсква с недостиг на дози и страната зависи в голяма степен от дарения, а приоритетни са здравните работници. Въпреки това имунизация получиха и редица местни избраници, което предизвика скандал.

Въпреки че ваксинационният туризъм би могъл да допринесе към общата цел за слагане на край на пандемията, той повдига и етични въпроси: честно ли е, докато по-голямата част от населението изчаква животоспасяващото лекарство, други с финансови възможности да го превръщат в почивка? Трябва ли освен това туристическите компании да изкарват парите си по този начин?

Вътрешен ваксинационен туризъм има в Съединените щати, където, въпреки че от 19-и април всички възрастни ще имат право да се ваксинират, през последните месеци десетки хиляди американци не посещаваха Чикаго по бизнес, а Лас Вегас за ваканции, а в търсене на ваксини. Поради недостига на препарати на някои места хората с време и пари посещаваха плажовете в Хавай, ски курорти в Колорадо, Ню Йорк сити и Маями във Флорида, тъй като в тези щати получиха повече дози. На някои места като Маями практиката беше толкова масова, че предизвика недоволство сред местното население и вече се изисква доказателство за временно или постоянно пребиваване за поставяне на доза. Има и редица случаи, при които богати латиноамериканци се хвалеха в социалните мрежи, че са посетили Маями и там са се ваксинирали, след като са се записали през интернет системата. Професорът по право в Харвард и експерт по медицински туризъм Глен Коен:

„Опасявам се, че не съм изненадан от случващото се. Според мен най-добрият вариант би бил да помогнем на останалите държави да улеснят кампаниите си, да им доставим ваксини, за да посрещнат нуждите на населението си, за да не се създаде пазар за богатите, които имат възможност да си позволят да пътуват. За нещастие, всяка страна разпределя поръчката си по свой собствен механизъм и това е част от предпоставките за ваксинационния туризъм.”

Австрийска фирма също предлага необвързващи резервации с различни олинклузив ваканционни пакети, при които ще е „гарантиран достъпът до ваксина срещу коронавирус”, независимо от възрастта на пътника. Интерес към програмата са проявили около 20 000 души, сочи броячът на уебсайта на оператора. Тъй като услугата е скъпа, собственикът на компанията пише, че ще осигури безплатни пътувания за 10 процента от хората, поръчали най-евтиния пакет, като реципиентът ще трябва да докаже, че има финансови затруднения.

В съседната на Австрия - Чехия, местните власти подкрепят идеята хората да се възползват от възможността за ваксинация в съседен град или област. Сред ваксинационните туристи е бащата на Павла:

„Баща ми е на 70 години и исках да го регистрирам в болницата в Кладно, която не е далеч от нас. Мислех си, че понеже лечебното заведение е голямо, няма да отнеме много време. След като не получихме час в продължение на две седмици, опитхме късмета си в град Слани, който е на 13 километра. Два часа след това получих SMS с потвърждение за час. След три дни на баща ми му беше поставена ваксина.”

И в Обединените арабски емирства чужденците могат да получат ваксинация срещу Covid-19 при определени условия. Дубай предлага на дигитални номади и предприемачи с високи доходи от чужбина възможност за едногодишен трудов престой, включващ ваксинация. В програмата за задгранични професионалисти могат да участват хора с трудов договор и месечна заплата от поне 5000 евро. А „Файненшъл Таймс” писа, че магнати, високопоставени политици и кралски особи са пътували до близкоизточната държава, за да си осигурят лесен достъп до ваксини.

Израел обаче, където ваксинирането върви бързо и успешно, категорично отхвърли възможността за ваксинационен туризъм.


Снимки: unsplash.com, pexels.com и pixabay.com

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна