Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Крумово с изложба за Международния ден на авиацията и космонавтиката

Реплика на първия български самолет, построен през 1915 година от Асен Йорданов, в Авиомузея в Крумово. Моделът е изработен от Александър Мариносян.
Снимка: БГНЕС

От днес до 12 април Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката. Освен експонатите на открито, посетителите ще могат да разгледат и изложбата, посветена на 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 

Снимките в експозицията, озаглавена "Когато илюминаторът беше хоризонт", са направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб "Союз-33", разказва Божидар Скръчков - старши експерт в музея:

"Те бяха дарени миналата година от Георги Иванов, около 30-35 снимки и са с доста висока резолюция и се вижда се овалът на Земята. Въобще доста красиво изглеждат".

Любителите на историята ще имат възможност да се запознаят и с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни, след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. 

В презентацията са използвани архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна