Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Катания поиска да не се провежда процес срещу Салвини

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Катания, поиска срещу бившият вътрешен министър на Италия Матео Салвини да не се провежда съдебен процес. Той е обвинен в отвличане заради забавяне на приемането на 131 мигранти на италианска земя от кораба "Грегорети" през юли 2019-а.

На предварителното съдебно изслушване в Катания, на което присъства и Матео Салвини, прокурорът Андреа Бономо каза, че бившият министър не е нарушил нито една от международните конвенции,  съответните решения са били съгласувани с правителството и в неговата позиция не може да се говори за отвличане и престъпление и поиска да не се провежда съдебен процес.

Противоположна е позицията на гражданските ищци, представляващи имигрантите спасени от кораба на италианската брегова охрана. 

Окончателното решение дали ще има или не съдебен процес в срещу Салвини, за чието евентуално провеждане Парламента е дал своето съгласие, ще бъде произнесено на 14-и май от съдията по предварителното изслушване Нунцио Сарпиенто.

На 17 април, в Палермо ще стане ясно дали ще има съдебен процес срещу Салвини във връзка с кораба „Опен Армс” спасил 163 –а имигранти. В случая, срещу него прокуратурата поиска провеждането на съдебен процес с обвинение за отвличане на хора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени