Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Г. Николова: Застанете на страната на вашия лекар, за да победим болестта

Д-р Гергана Николова
Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

„За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас“, споделя преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик - едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци:

„И все още е така“, казва д-р Пишмишева, но остава оптимист:

„Изобщо нямам илюзиите, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим“.

Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30 години опит в професията:

„Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени“.

Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем:

„Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат“.

Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ:

„В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта“.

Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2 на 7 април.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!