Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латинска Америка гласува: Еквадор и Перу избират президент, Боливия - губернатори

Изборен плакат на кандидата за президент Андрес Араус е поставен на стена в столицата Кито, Еквадор, 10 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В три страни от Латинска Америка днес се провеждат различни видове избори.

Леви и десни кандидати ще се борят за президентските постове в Еквадор и Перу. Типично за континента, голяма част от изпълнителната власт в двете страни е съсредоточена в ръцете на държавния глава.

В Еквадор това е втори тур, до който достигна Андрес Араус  - протеже на влиятелния ляв бивш президент Рафаел Кореа. Араус ще се изправи срещу консервативния банкер Гийермо Ласо.

Сегашният президент Ленин Морено ще напусне поста в края на май. През 2018 година той организира референдум за ограничаване на президентските мандати, който възпрепятства ново издигане на Кореа.

Властта в страната вероятно ще остане социалистическа, въпреки че Еквадор е в тежко положение от няколко години след срива на петрола на световните пазари.

В Перу президентската битка тепърва започва, а кандидатите са 18. Поне в прогнозите води 62-годишният Йони Лескано - адвокат, католик, противник на гей браковете и законните аборти.

Лявото вероятно ще се обедини в лицето на Вероника Мендоса - възможност за първа жена да стане президент на Перу.

Многообразието от кандидати включва още 79-годишния Ернандо Де Сото, бивш икономически съветник на африканските диктатори Мубарак и Кадафи, популярният футболен вратар Джордж Форсайт и крайнодесния милионер Рафаел Алиага, известен като Порки -  застъпник на свободната търговия и последовател на крайното католическо движение „Опус деи“.

Боливия, където миналата година централната власт се върна в Движението за социализъм на Ево Моралес, избира на балотаж 4-ма важни губернатори, включително за района на столицата Ла Пас.

Във всяка от надпреварите левите имат кандидат, след като в началото на март спечелиха повечето от регионите още на първи тур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна