Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея ще ваксинира с „АстраЗенека“ хората над 30 години

Снимка: БГНЕС

Южна Корея възобновява Covid ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата на компанията „АстраЗенека“, но на тези под 30-годишна възраст той няма да бъде поставян, съобщи Корейската агенция по контрол и профилактика на болестите (KDCA), цитирана от РИА Новости и БГНЕС.

На 7 април KDCA съобщи, че временно спира използването на ваксината на „АстраЗенека“ за лица под 60 години, след като Европейската агенция по лекарствата ЕМА призна за наличието на връзка между препарата и случаите на тромбози. Премиерът на страната Чон Се Гюн разпореди здравните институции да разгледат подробно материалите на ЕМА по този въпрос.

Решението за възобновяване на ваксинацията е свързано със становището, че ползите от ваксината са повече от рисковете.

Взето е решение препаратът на „АстраЗенека“ да не се прилага при лица под 30-годишна възраст без хронични заболявания, тъй като според данните на ЕМА рискът от появата на странични ефекти превишава възможните ползи от ваксинирането.

По-рано беше съобщено, че южнокорейските власти планират да ваксинират 12 милиона души през първата половина на 2021 година. Ваксинациите започнаха в края на февруари, като ваксината на „АстраЗенека“ беше първата, която беше поставена на пациенти и служители в болниците и в институциите за възрастни хора. От края на март, в съответствие с решението на здравните власти, хората на възраст между 65 и 75 години си ваксинират с „АстраЗенека“, а тези над 75 години – с „Пфайзер“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна