Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плевенският театър кани на куклено представление за възрастни - "Ученикът и смъртта"

Васил Василев разказа в "Рано в неделя" за изкуството да ръководи Драматично-кукления театър в Плевен

Васил Василев
Снимка: Латинка Светозарова

"Най-лесното е да започнеш да режисираш своя живот, така да си да го подредиш, поставиш и изведнъж да се отстраниш леко от него, да го погледнеш отстрани и да разбереш, че когато започне животът, а той си има своите пътища, неписани и писани правила, да се впуснеш в него и да започнеш да го живееш", каза за БНР Васил Василев, директор на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен.


Професор Христо Христов е дал насоката на Васил Василев към режисьорската професия:

"Той беше човекът, който ме откри. Още от самото начало, когато кандидатствах пред него, когато започнахме да учим, той не знам какво откри в мен, но той ми даде напътствията за режисурата. Това беше най-голямата ми крачка - да му се доверя и да тръгна след него, по неговия път, който той ми показа", подчерта Василев. 

В предаването "Рано в неделя" той сподели още, че е "много хубаво, когато режисьорът и директорът на един театър се познават и се разбират, защото когато двамата се разбират, те могат да намерят верния път за поставяне на един спектакъл":

"Най-трудно на един директор е да обясни на режисьора как може да се направи нещо с минимални средства, то да изглежда много красиво, голямо, а когато режисьорът и директорът са едно, те много бързо си разбират проблемите и гледат как от нищото могат да направят феноменални неща".

Драматично-кукленият  театър "Иван Радоев" в Плевен подготвя три спектакъла, които чакат своите премиери, допълни директорът:

"Съвсем скоро ни предстои най-новото куклено заглавие в театъра, с едни невероятни кукли в една красива обстановка. За пръв път на голяма сцена на Плевенския театър ще бъде реализирано куклено представление за възрастни - "Ученикът и смъртта", куклена адаптация на полска приказка с режисьор Денис Симеонов, който има първи професионален дебют на нашата сцена и Ваня Плачкова, сценограф, майстор на куклите, тя също е със своя дебют на нашата сцена. Това е проект, който го правим съвместно с Националната академия за театрално и филмово изкуство".

Васил Василев и Надя Василева           Снимка: личен архив

За Васил Василев изкуството е неговия живот, но самия живот не може да бъде театър:

"В живота нямаш право на репетиция, не можеш да репетираш живота си и после да отидеш да го изиграеш някъде. Трябва реално да го живееш и нямаш право да бъркаш, защото всяка твоя грешка води до грешки, които завличат и други хора. За мен не може животът да бъде театър. Театърът е изкуството, което може да показва и напътства какъв е живота, той може да бъде огледало, лупа, да ти увеличи, да ти покаже, за да не допускаш грешките, но в живота не можеш да грешиш, няма поправителен, ако бъдеш безотговорен към него".

В последно време вниманието на Васил Василев е насочено към едномесечния Матей, неговото трето дете. Големият му син е на 12 години, дъщеря му е на 6. Съпругата му - красивата актриса Надя Василева е поела изцяло грижите към най-малкото дете. Таткото сподели, че понякога го успокояват с класическа музика.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени