Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От "КАЖИ" призовават: Не купувайте яйца от кокошки, отглеждани в клетки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди Великденските празници неправителствената организация за хуманно отношение към животните "КАЖИ" подновява кампанията си срещу отглеждането на кокошки в клетки. Тя е част от общоевропейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки.

Целта е гражданите да бъдат информирани, както и да се намали изкупуването на произведени по този начин яйца.

За разлика от други европейски държави у нас клетъчното отглеждане е масово, казват от неправителствената организация:

"Около 70% от кокошките носачки в България се отглеждат в клетки към момента", посочва Стефан Димитров и припомня, че кампанията е под наслов "Разперени криле", тъй като при такъв тип отглеждане на една птица се пада място, по-малко от размера на лист А4, което не е достатъчно дори да разпери крилете си, без да ги удари в друга птица или в решетките на клетката.

Големи търговски вериги у нас подкрепят идеята.

"Една от водещите вериги супермаркети дори направиха табели в обектите си, с които информират потребителите какво означават кодовете на яйцата".

Какво означават кодовете: код 0 - биояйце, код 1 - яйце от свободна кокошка, 2 - яйце от подово отглеждана, и 3 - от кокошка, живяла само в клетка. Ето защо от сдружение "Кажи" призовават: Не купувайте яйца с код 3.

Отглеждането на кокошки в клетки вече е забранено в някои страни членки на ЕС.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.