Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: През май ще имаме колективен имунитет, цените на ваксините се вдигат

Премиерът Борисов и министрите Кралев и Ангелов днес бяха на посещение в с. Тополово.
Снимка: Пресслужба на МС

Според премиера Бойко Борисов още през май броят на ваксинираните в България ще надхвърли 3 милиона души и в страната ще бъде постигнат колективен имунитет.

Във фейсбук включване Борисов обоснова тези надежди с очакваните доставки на 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер/Бионтех" до средата на юни:

„Всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслуги, че видите ли, нещо е направено. 2 милиона и 700 хиляди от „Пфайзер“. А тук тези дни ще получим по седмици как ще идват“.

Премиерът обясни, че предстои да бъдат уточнени доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари.

Борисов изрази увереност, че увеличаващият се брой ваксинирани и оздравели ще допринесе за това страната ни да преодолее пандемията.

„Успяхме да осигурим 2,7 милиона дози от ваксината на „Пфайзер да бъдат доставени в България през следващите два месеца. Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила“, обяви министър-председателят по време на посещение в село Тополово.

Той допълни, че цените на ваксините се вдигат и за да се гарантират бъдещи поръчки, ще се наложи залагане на повече буфери в бъдещите държавни бюджети.

Вече тече подготовка на европейско ниво относно ваксинирането през следващата година, но вече при по-високи цени и по тази причина, отбеляза премиерът, в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

Днес Борисов посети село Тополово, Асеновградско, където с отпуснати от правителството над 800 000 лева се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. Спортното съоръжение ще бъде използвано и като физкултурен салон на ОУ „Отец Паисий“.

От думите му стана ясно, че се обмисля връщането на публиката по стадионите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна