Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Приходната част на бюджета е добре, проблемите са в разходната

Увеличаването на дефицита е заради непремерени политически решения

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

„Приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. Бюджетът към март показва добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата. Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година“. 

Това обобщи пред БНР финансистът Любомир Дацов. И посочи, че се изисква не толкова намаляване на разходите, колкото тяхното прецизиране

„Преструктурирането на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока... Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми“. 

В предаването „Неделя 150“ Дацов допълни: 

„Мисля, че ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него... Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен“. 

Интервюто с Любомир Дацов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна