Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздават наградите BAFTA, Мария Бакалова е сред номинираните

Скот Фишър приема наградата за „Специални визуални ефекти“ за „Тенет“ по време на 74-ите годишни филмови награди БАФТА, 10 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската академия за кино и телевизия БАФТА (BAFTA) ще раздаде основните си награди тази вечер. Сред номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля е българката Мария Бакалова.

Церемонията, която е двудневна, на практика започна снощи, като в първата галавечер бяха раздадени повечето от техническите награди, сред които за дизайн, специални визуални ефекти и озвучаване.

Предстои по-вълнуващата вечер, като от особен интерес за българите представлява номинацията на Мария Бакалова за поддържаща роля във филма „Борат 2“. Тя ще се бори в нейната категория с талантливите звезди Найъм Алгар, Косар Али, Ашли Мадекве и Юн Юх-джунг. Това е единствената номинация за филма на Саша Барън-Коен, отбелязва кореспондентът на БНР в британската столица.

Ноел Кларк приема наградата за „Изключителен британски принос към киното“ по време на 74-ата годишна церемония за наградите БАФТА, 10 април 2021 г.

Интересен факт за тазгодишните награди на BAFTA е етническото разнородство на номинираните актьори и актриси. 16 от общо 24 от тях са от етнически малцинства.

Награждаването ще бъде предавано пряко по телевизията от „Роял Албърт Хол“, но победителите ще получат статуетките си виртуално. В залата обаче - при обявяването на номинациите, зрителите ще могат да видят много звезди, сред които Хю Грант, Том Хидълстън, Приянка Чопра, Джеймс Макавой и Ричард И. Грант.

Смята се, че с най-големи шансове да получи наградата на BAFTA за филм е „Земя на номади /Nomadland/, Франсис Макдорманд за главна женска роля в същата лента и Антъни Хопкинс за главна мъжка роля в „Бащата“, но изненади не са изключени.

Мол Хил приема наградата за най-добра „британска къса анимация“ за „Бухалът и котето“ по време на 74-та годишните филмови награди на Британската академия в Лондон, 10 април 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна