Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама остават кандидатите за канцлер на Германия от ХДС/ХСС

| обновено на 11.04.21 в 18:18
Лидерът на ХДС Армин Лашет (вляво) и Маркус Зьодер, премиер на Бавария и лидер на ХСС, в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от водещите политици на германския консервативен съюз изявиха днес желание да се кандидатират за канцлер на изборите през септември. Това са лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет и премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

На среща с парламентарната фракция на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) и двамата сочени за най-вероятен кандидат-канцлер на коалицията изявиха готовност да се явят на изборите.

Както Армин Лашет, лидер на ХДС, така и Маркус Зьодер, премиер на Бавария, са заявили готовността си да поемат отговорността като кандидат за канцлер. Това е съобщил самият Зьодер пред медии след разговорите в Бундестага.

Християндемократическият съюз е по-големият партньор в тази коалиция, но тя вече е излъчвала и кандидат за канцлер от ХСС.

„Ако ХДС ме подкрепи, аз съм готов“, заяви представителят на ХСС Зьодер.

„Ако християндемократите не са съгласни с моята кандидатура, съвместната ни работа ще продължи по същия начин без сръдни и караници“, заяви Зьодер.

Той посочи и че вече е разговарял по този въпрос с конкурента си Лашет още в събота, но засега не са стигнали до решение.

Консервативната коалиция няма предстоящи конгреси и събирания, на които да реши този въпрос. Кой ще отиде на изборите в крайна сметка ще решат самите съперници помежду си. През 2002 година така направиха тогавашните кандидати Ангела Меркел и Едмунд Щойбер.

Германските социалдемократи вече обявиха своя кандидат за канцлер – това е вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц.

На 19 април пък кандидатурата си за канцлерския пост ще обяви и Зелената партия.

На местните избори в Германия през март стана ясно, че ХДС губи подкрепа сред избирателите. От друга страна баварският премиер Зьодер се радва на голяма популярност и висок рейтинг в страната. Зад Армин Лашет като кандидат за канцлер пък застават някои от най-влиятелните политици в ХДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени