Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно раздвижване в пазара на имоти в Гърция, цените растат

Снимка: БНР, архив

Силно раздвижване на имотния пазар в Гърция. Цените се покачват, включително заради чужденци, които търсят имоти по островите.

Пандемията увеличи търсенето на недвижими имоти в Гърция. Появи  се нов фактор сред инвеститорите - чужденци търсят за целогодишен наем или да закупят имоти по островите. Повечето от тях са прекарали пандемията на гръцки остров, като са работили онлайн. Това съобщават собственици на агенции за недвижими имоти. Цените рязко се покачват в този сектор.

Друга група са чужденци, които купуват са от трети страни и влагат средства в производствени сгради, вили и складове, за да получат виза за постоянно пребиваване в страната. Търсят се имоти на стойност над 200 хиляди евро.

Гърците, които работят в чужбина също купуват жилища с идея да живеят по-късно в тях.

В големите градове се покачиха и наемите, което доведе до засилено търсене на апартаменти, които могат да се отдават целогодишно, коментират специалисти в бранша.

В центъра на Атина наемите продължават да са сравнително ниски, докато в крайните квартали цената скочи над 10%.

В Солун най-търсени за закупуване са гарсониери в близост до центъра. Цената на този тип жилища за година се е покачила  с 50% .

Очаква се, според обещание на правителството, да отпадне допълнителния данък  върху имотите ЕНФИЯ, въведен от началото на икономическата криза, което ще доведе до рязко покачване на цените, сочат прогнозите на агенциите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна