Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации в Никозия преди среща по Кипърския въпрос в Женева

Джейн Хол Лют - пратеникът на генералния секретар на ООН за Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Последен кръг консултации преди предстоящата след две седмици в Женева петстранна неформална среща по Кипърския въпрос се проведе днес в Никозия. Специалният пратеник на генералния секретар на ООН Джейн Хол Лют се срещна с лидерите на двете кипърски общности.

В последната си мисия на острова пратеничката на ООН информира президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар по процедурни и организационни въпроси, които ще се следват на конференцията в Женева.

Президентът Анастасиадис отново е уверил Лют, че кипърската гръцка страна е готова да участва конструктивно в срещата, бе посочено в писмено изявление след разговора. Той е изразил желание турската страна да покаже същата положителна политическа воля, така че да бъде постигнат резултат в Женева.

„Тук нищо няма да бъде същото както преди“, обяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар след срещата си с представителя на ООН. Той отново подчерта, че позицията му за Женева е „ясна и недвусмислена”.

Кипърско-турското ръководство и Анкара настояват да се обсъжда създаването на две суверенни държави на острова.

По-рано тази седмица Никос Анастасиадис определи това искане като „неприемливо”.

Неформалната петстранна среща по Кипърския въпрос, свикана от ООН, ще се проведе в Женева от 27 до 29 април. Целта е да се постигне съгласие за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, които бяха прекратени през юли 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна