Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учениците от 1-ви до 4-ти, 7-и, 8-и и 10-и клас започват присъствено обучение

| обновено на 12.04.21 в 14:54
Снимка: БНР, архив

Учениците от първи до 4-ти клас в цялата страна се връщат към присъствено обучение от днес. Също от днес започва изпълнението на графика за смени, през две седмици, на присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас.

За период от две седмици в училищата се завръщат учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. След това, ако епидемичната ситуация позволява, присъствено от 26 април до 14 май присъствено ще учат 5-и, 9-и и 12-и клас.

На 17 май от учене вкъщи към учене в клас ще преминат 6-и, 11-и и отново 7-и клас.

Целта на този график за ротация е в училищата присъствено до учат до 40% от учениците.

Остава възможността за присъствени учебни занятия за всички ученици от 5-и до 12-и клас, които са единствени в съответния клас на училището.

Също считано от днес по заповед на здравния министър във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия.

В столичното 23-то средно училище "Жолио Кюри" родители и ученици посрещнаха с радост първия ден присъствено обучение

"Той имаше затруднения още от първи клас, хвана го първото затваряне. Учителите работят с него, но едно е да го види на живо, друго е през интернет", каза майката на второкласника Крум.

Преминаването от онлайн към присъствено обучение носи и емоции за педагозите, сподели Марияна Андонова - учител по математика в седми клас.

"Може би докато свикнем и ще свърши нашата ротация".

В училището са взети всички мерки срещу разпространението на Covid, увери директорът Нина Цонева.

"Дезинфекцията е три пъти през деня. Поетапното влизане на учениците е в рамките на три различни сутрешни часове. Имаме и втора смяна, за да може по-малко ученици - под 40% да присъстват едновременно в училище".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени