Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стърджън обвързва изборната победа с втори референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън няма да се противопостави на втори референдум за независимост на Шотландия, ако Шотландската национална партия спечели мнозинство в изборите през май, твърди лидерът на партията Никола Стърджън.

В интервюто за „Гардиън“ първият министър на Шотландия казва, че ако хората в Шотландия гласуват за партия, която казва „Когато времето е подходящо, трябва да се проведе нов референдум“, не може да се застава срещу желанието на хората.

„Гардиън“ отбелязва, че знае от източници, близки до правителството, че има някакви тактически опити да се приеме, че референдум за независимост на Шотландия ще бъде неизбежен на някакъв етап, но премиерът категорично е против провеждането му.

Изданието пише още, че британското правителство тихомълком е изключило от неговата риторика фразата, че „това е референдум веднъж на поколение“. Причината - то се опасява, че такава позиция може да даде на още нерешилите гласоподаватели какво да подкрепят при евентуален референдума, които иначе подкрепят останалата политика на Стърджън, основание да гласуват за Шотландската национална партия.

Последните проучвания на общественото мнение от миналата седмица показват, че Шотландската национална партия е на път да спечели мнозинство и исторически четвърти мандат да управлява Шотландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени