Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват.

Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в останалия единствен у нас Ту-134.

Преди три години районът около силистренският Ту-134 бе облагороден и оформен като младежка зона с кътове за отдих, спорт и забавления под името „Станция Самолета“.

В процес на реализация е идея, която ще го превърне отново в притегателен център както за деца, така и за възрастни. В основата на промяната стои силистренското неправителствено Сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“.

Съживяването на самолета ще се случи с финансиране от германска организация, разказва Димитър Караджов.

Всяка година тази финансираща програма обхваща 10 града и държави в Европа. Проектът за самолета в Силистра е първият за България. Очаква се да приключи през май тази година.

Основната идея на такъв тип финансиране е максималното въвличане на местните общности в преобразяването на пространството, пояснява Караджов.

„Включително една година след реновирането на самолета искат програма за провеждането на различни събития, календар да съставим.“

Експертният екип на проекта е излъчен от общинското предприятие „Авиомузей –Бургас“.

„Те са единствените в България, които имат опит за реновирането на летателни машини. Те ни направиха и визуалната идентичност на самото пространство вътре.“ 

Идеята е машината да се използва от местната общност за различни събития – презентации, открити уроци, работилници, курсове, изложби, подчертава Димитър Караджов. От сдружение „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ не крият, че мечтата им е в самолета да има и сватба.

В момента е започнало почистването на вътрешността на самолета. Машината не е била отваряна в последните 20 години.

Вътре са останали ученически чинове, автентичните седалки на самолета, които предстои да бъдат демонтирани, като се запазят и реновират 6 от тях. Ще бъде реновирана и пилотската кабина посредством 3D принтиране.  

Командният център е най-сложната част от реновирането, категоричен е Караджов.

Идеята е да се пуска жив разговор между пилота и кулата, все едно, че си действително в самолета и предстои да излита, което е много интересно.“

Чуйте повече в звуковия файл. 
Снимки: Незабравка Кирова, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени