Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на древни цивилизации

Проф. Бойко Рангелов
Снимка: Мария Петрова

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel, който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет. 

„Те внимаваха не толкова върху това дали тук са живели атланти, а по-скоро се интересуваха от това дали са съществували природни явения, които могат рязко да променят съдбата на една цивилизация“. 

Интересът им е бил насочен към това как се появява цивилизация, която владее почти до съвършенство обработката на злато във Варненския халколитен некропол.

Появява се изведнъж цивилизация, която владее майсторството на затообработката и след 100 - 150 години напълно изчезва, нищо повече не се знае -  къде отива, какво става. И всичко това продължава около 2500 години, за което време няма никакви данни, че е имало цивилизация и живот в района“, подчерта проф. Рангелов в предаването „Нощен хоризонт“. 

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 година в района на Варненското езеро и е датиран в края на V и началото на IV век пр. Хр. Преди 5 хиляди години на територията, на която се намира България, е регистрирано земетресение с магнитуд над 7,5-8 по скалата на Рихтер, а проучвания показали, че епицентърът е бил в района на Шабла и Калиакра. През лятото на 2020 година български и руски учени направили изследване на стените на постройки в района на Дуранкулак, където е известно, че се намират най-старите постройки в Европа. 

Системните деформации, които се наблюдават по стените на тези постройки, потвърдиха наличието на този трус, който е въздействал и в Провадия по същото време. Там излязоха резултати, които казват, че е имало още два или три труса“, допълни проф. Рангелов.

Съвместните научни проучвания на проф. Рангелов заедно с учени от Руската академия на науките са насочени и към град Фанагория, който се намира на Таманския полуостров в днешна Русия. 

„Освен Фанагория посетихме и други такива местенца по Атаманския полуостров. Най-забележителното беше в център на Анапа, който е курорт на крайбрежието. Точно в центъра на града до плажа е разположен и исторически музей, в него се виждат разкопки на древния запазен град - Гергипия“. 

Интервюто с проф. Бойко Рангелов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!