Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остави всичко друго и чети

Снимка: Фейбуск "Остави всичко друго и чети"

„Поканата ни е към всички – деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина. За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“ Лора Филипова от фондация „Детски книги“.

12 април е D.E.A.R. Day, или „Остави всичко друго и чети”. Това е рожденият ден на една от най-обичаните и продавани американски детски писателки Бевърли Клиъри. Тя почина наскоро, на 25 март, на завидната възраст от 104 години. Но още приживе беше наричана жива легенда и стана повод за отбелязването на D.E.A.R. Day на много места по света. 

Първата ѝ книга „Хенри Хъгинс“ е от 1950 г. Следват десетилетия на неуморен труд, който ражда десетки заглавия, преведени на повече от 15 езика, издадени в милионни тиражи. Като млада Бевърли работи като библиотекар и срещата с деца, търсещи книги по вкуса им, я подтиква да пропише. На въпроса - с какво се гордее най-много в момента, в който навършва 100 години, тя отвръща:

„С факта, че децата обичат книгите ми. Въпросът, който най-много мразех, беше: „Каква е темата на книгата?“. Аз просто исках да си чета и да се наслаждавам на четенето. Това трябва да правят децата - да се наслаждават. Мисля, че имах късмета да отрасна във времената преди телевизията, даже преди хората да си купят радиоапарати. Защото майка ми четеше всяка вечер на баща ми и на мен. Не знам какво щях да правя, ако не ни четеше. Тя ни прочете толкова много книги. За мен бяха митовете и приказките, а за баща ми - книгите за пътешествия. Наистина изчете доста. Обичах тези вечери. Иска ми се повече хора да четяха на глас“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени